Geçmişin izini süren, geleceğe ışık tutan bir yolculuğa hazır mısınız?

Tarihin, bilimin, kültürün ve sanatın engin dünyasında; derin bir hafızaya sahip olan filler gibi geçmişin her detayını unutmadan, geleceği birlikte keşfetmek için buradayız! Fil Tarih, tarihin tozlu raflarını karıştırırken bilimsel yeniliklerden, sinemanın büyüleyici dünyasından ve çevre sorunlarına dair en güncel yaklaşımlardan ilham alıyor.

Tıpkı filler gibi her ayrıntıyı hatırlayarak, her hikâyeyi titizlikle saklayarak bilgiye, kültüre ve sanata dair zengin bir dünya sunuyoruz.

Tarihi unutulmaz kılmak, bilimi anlaşılır kılmak ve sanatla ruhunuzu beslemek için buradayız.

Ad

resme alternatif yazı

Gordion Düğümü

 Hepimizin eşek kulaklarından tanıdığı Midas'ın babası, Friglerin ilk kralı Gordios efsaneye göre bir kehanet sonucu kral olmuştur. Kargaşanın hüküm sürdüğü bir dönemde Frig kahinleri ''kente öküz arabasıyla giren ilk kişinin ülkeye barış ve huzur getireceğini'' söylerler. Bunun üzerine tüm halk bu gelecek kişiyi beklemeye başlar. Tarımın her şeyden önemli olduğu, saban kırmanın ve öküz öldürmenin cezasının ölüm olduğu Frig ülkesinde kente öküz arabasıyla gelen ilk kişi tahıllarını satmaya gelen fakir çiftçi Gordios'tur. Onun ülkeye barış ve huzur getireceğine inananlar Gordios'u kral ilan ederler. Kalıntıları günümüze kadar gelen Frig başkenti Gordion'un da kurucusu olan Kral Gordios gerçekten de ülkeye barış, huzur ve adalet getirir. 


Fakir bir çiftçiyken birden kral olan Gordios tanrılara şükranlarını sunmak adına kendisine krallık statüsünü getiren öküz arabasını adak adamaya karar verir. Arabayı Frig tanrısı Sabazios'un tapınağının önüne ağaç dallarından yaptığı sımsıkı bir düğümle bağlayan Gordios bu düğümü çözmenin neredeyse imkansız olduğunu söyler.

O günden sonra halk arasında bir efsane kol gösterir. Efsaneye göre Kral Gordios'un attığı bu düğümü her kim çözerse tüm Asya'nın fatihi olacaktır.

Yüzyıllar boyunca uğraşan hiç kimse de bu düğümü çözemez. Ta ki MÖ 334 yılında İskender buraya gelene kadar. Önce düğümü eliyle çözmeyi deneyen İskender birkaç denemeyle daha düğümü çözemeyince sinirlenir ve düğümü kılıcıyla keser. Kısa sürede gerçekten de Hindistan'a kadar tüm Asyayı fethetse de bu aceleci davranışı yüzünden lanetlenir. Bu da genç yaşında ölmesine neden olur.


Evet, yıllarca efsanelerde ve atasözlerinde de adı geçen Gordion Düğümü'nün hikayesi..

Düğümü yüzyıllar boyunca nasıl hiç kimse çözememiş ona çok şaşırdım. Ama mesela kahinlere inanıp fakir bir çiftçiyi kral yapan halka şaşırmadım. Çünkü yazıda da belirttiğim gibi saban kırmanın ve öküz öldürmenin cezasının ölüm olduğu bir ülkede kente öküz arabasıyla giren ilk kişiyi kral yapmalarına şaşmamak gerek. 


Yüzyıllarca çözülemeyen Gordion Düğümünün bir modeli

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code


Responsive Advertisement